1. Yapı membranı nedir?

2003 tarihli ABD patentinde belirtildiği gibi, bina membranları veya mimari kumaşlar bir binanın yapısının parçasıdır. Binalari rüzgar, Güneş ve yağmur gibi hava şartlarından korurlar. Yapının kalıcı bir parçası veya geçici olabilirler. Membranlar su geçirmez, ateşe dayanıklı, UV ışınlarına dayanıklı ve çekici bir görünüme sahip olmalıdır.

Yapi cephelerinde, havalandırmalı cephelerin ısı yalıtım sisteminde ve çatı altı "çatı pastası" sisteminde kullanılan membranlar, türlerine göre buhar - yalıtımli ve rüzgar - nem geçirmez (veya "nefes alabilir", buhar geçirgen) olarak ikiye ayrılır.

Membranların temel işlevi, tas yünü yalıtımını rüzgar, nem ve buhar yoğunlaşmasının yanı sıra yalıtımın liflerinin dağilip kopmasindan korumaktır. Membran özelliklerinin en büyük etkisi, yüksek nem ve kuvvetli rüzgarların olduğu uzun ve dondurucu bir kış mevsiminin aşırı koşullarında kendini gösterir.

Membranların bir diğer önemli özelliği, taş yünü yalıtımının bir cephe ile kapatılmadan önce montaj sırasında yağmurla nemlenmekten ve uzun bir montaj arasında Güneşin ultraviyole ışınlarından korunmasıdır. UV radyasyonunun, silikon su iticiyi ve yalıtım liflerinin sentetik bağlayıcısını hızla bozduğu bilinmektedir.

 

2. Taş yünü neden korunmalıdır?

Taş yününün iki ana avantajı vardır:

Yanmazlık ve buharın mükemmel bir şekilde geçmesine izin vermek.

Ana dezavantaji ise, sınırsız hava geçirgenliğidir.


Öte yandan, durgun havanın izolasyonun kapalı hücrelerinde bulunması ve vakum olması halinde en iyi ısı yalıtkanı olduğu bilinmektedir.

Bu tür ısıtıcılar, polistiren köpük ve poliüretan köpüktür, bunlar da yanıcı malzemeler olup

gerekli buhar geçirgenliğine sahip değildirler.

 

Hava taş yünü izolasyonunda serbestçe dolaşırsa?

Binanın içinden gelen nemli sıcak hava, tas yunu yalıtımına duvardan girer (sızıntı).

Dışarıdan gelen soğuk rüzgar ise taş yunune, cephenin havalandırma boşluklarından sızar. İzolasyonda nemin yoğunlaştığı ve suya dönüştüğü yerde ters girdap akışları meydana gelir.

Kış aylarında, rüzgardan buhar geçirgen bir sıva tabakası ile korunan yalıtımın, duvar alanının metrekaresi başına iki kilograma kadar su tutabildiği bilinmektedir. Bu durumda kış mevsiminde  yalıtımı unutabileceğiniz açıktır.

Hesaplamalar, rüzgar geçirmez bir membran kullanilmamasi halinde, kullanilan yalıtımın ısı yalıtım özelliklerinin dört kata kadar azaldığını göstermektedir.

Bağlayıcı malzemenin, döngüsel donma ve çözülmesi sonucu zamanla yaşlanma olusur. Herhangi bir malzemenin uretimi sırasında kusurlar olabilir. Bunun sonucunda yalıtımın zayıf noktalarında yıkıcı tahribatlar oluşabilir. Zayıf noktalar bir araya gelir ve alanlari genişler. Sonuc olarak duvarlarda donma ve küflenme olabilir, mantarlar ortaya çıkar, alerjenler bina içinde havadaki damlacıklar yoluyla yayılılır. Boyle binalarda yasayan insanlar, sebebinin ne oldugunu bilmeden  hastalanabilir.

Ancak yalıtımı, dondurucu soğuk sokak tarafından rüzgara dayanikli "nefes alan/buhar geçirgen" bir Izolteks NG 200 membranla kaplamak yeterli olacaktir. Disaridan gelen soguk sızıntılar engellendiginde, yalıtımdaki sıcak bölge dış ortam soğuğundan keskin bir şekilde korunacak ve binadan gelen buhar serbestçe yalitimin dışina cikacak ve dış ortamda yoğunlaşacaktır.

Nefes almayan membranlar, izolasyondaki havanın hareketsizliğini arttıracagından, taş yününün ısı yalıtkanı olarak kalitesini ve özelliklerini yitirmesine neden olur.

Bu nedenlerden dolayı taşyünü yalıtımında "nefes alan/buhar geçirgen/ruzgara dayanikli/yanmaz" bir Izolteks NG 200 membran kullanılması tavsiye edilir.

 

Montajlı görünüm:

 

 

1. Cephe malzemesi

2. İzolteks NG 200

3. Dübel

4. Duvar desteği

5. Yalıtım malzemesi (Taş yünü)

6. Dış duvar

Montaj şeması:

 

1.50 metre enindeki malzeme, tasarıma uygun bir sekilde yatay veya düşey olarak döşenir.

Her birleşim yerinde Izolteks NG 200 membran birbiri üzerine 150 mm bindirilerek uygulanır. Dübel ile bindirme arasında yukaridaki şekilde görüldüğü gibi min. 70 mm mesafe olmalıdır. M²’ye yaklaşık olarak ortalama 5 adet dübel kullanılmalıdır.

Dübel yerleşimi yine yukaridaki resimde görüldüğü şekilde olmalıdır.

Membran ile dış cephe malzemesi arasında gerekli havalandırma mesafesi olarak en az 100-150 mm bırakılmalıdır.

Membran gerilmezse, daha sonra ses yapmasi mümkündür. Pencere ve kapılara bitişik yerlerde dübel kullanılması tavsiye edilir. İzolteks NG 200 membran uçlar dahil yalıtımın tüm yüzeyini kaplamalıdır. Bunun için İzolteks NG 200 membran yalıtımın altına en az 200 mm mesafe verilerek katlanmalıdır.